Her Yönüyle Nar Ekşisi

14-12-2022 17:10
Her Yönüyle Nar Ekşisi

Anadolu’nun şifa kaynaklarından birisi olan nar, bereket sembolü olmasının yanı sıra kendisine tekerleme ve bulmacalar içerisinde de yer bulan en özel meyvelerden birisidir. Ayıklaması her ne kadar zor olsa da sofralarımızda meyve olarak yer alan nar aynı zamanda mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan doğal nar ekşisi olarak da yer almaktadır. En lezzetli salataların mimarı olan doğal nar ekşisi aynı zamanda tam bir şifa deposudur.

Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde birçok sağlık sorunun çözülmesine yardımcı olan nar ekşisi lezzetinin yanı sıra şifa kaynağı olduğu için de sıklıkla kullanılmaktadır. Nar ekşisinin sağlık açısından yararları içerisinde ise şunlar yer almaktadır.

     Nar ekşisi cinsel performansı arttırmasının yanı sıra doğurganlığı da artırmaktadır.

     Spor yapanlar için de son derece faydalı olan nar ekşisi vücuda dayanıklılık vermesi açısından sağlıklı beslenen sporcular tarafından sıklıkla tercih edilir.

     Cild sağlığı açısından da son derece faydalı olan nar ekşisi sadece akne ve akne lekelerinin giderilmesinde değil aynı zamanda cildin daha genç görünmesine de yardımcı olmaktadır. Nar ekşisi içerisinde yer alan maddeler cilt de bulunan kolajen üretimini destekleyerek cildi elastikiyetini artırmaktadır.

     Nar ekşisi zayıflamanın önündeki en büyük engellerden biri olan insülin direncini düşürmektedir. Bu özelliği sayesinde de kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır.

     Ana arter damarların büyümesini ve kalınlaşmasını önleyen nar ekşisi aynı zamanda kan akışının iyileştirilmesinde de rol oynamaktadır.

     Nar ekşisi içerisinde yer alan C,E ve K vitaminleri vücuda güç verir.

     İlerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan kemik deformasyonlarının engellenmesine yardımcı olmaktadır.

     Bağırsakta oluşan iltihabın giderilmesinde de etkili olan nar ekşisi sindirim sisteminin daha düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

     Yoğun stres altında olan kişilerin vücudunda artan serbest radikallerin giderilmesinde de etkili olan doğal nar ekşisi içerisinde yer alan antioksidanlar aynı zamanda hafızanın daha güçlü olmasını da sağlar.

     Kan akışını iyileştirdiği için kan basıncını da düşüren nar ekşisi tansiyonun düşürülmesinde de etkilidir.

     Doğal nar ekşisi prostat kanserinin büyümesini durdurmasının yanı sıra prostat kanserinin önlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Nar Ekşisinin Kalori ve Besin Değerleri

Nar ekşisi, ekşi bir tada sahip olmasına rağmen içerisinde yüksek oranda şeker içermektedir. Bu sebeple de bir çorba kaşığı nar ekşisinin içerisinde yaklaşık olarak 30 kcal bulunmaktadır. Bu değer market raflarında yer alan ve nar ekşisi sosu olarak adlandırılan ürünler için geçerli olmaktadır. Ancak doğal nar ekşisi söz konusu olduğunda içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamasından dolayı şeker oranı ve doğal olarak kalori oranı da düşmektedir.

Doğal nar ekşisinin besin içeriğine bakıldığında ise şeker oranının fazla olmasından dolayı karbonhidrat ön plana çıkmaktadır. 1 çorba kaşığı nar ekşisinin içeriğinde yaklaşık olarak 0,6 gr karbonhidrat bulunmaktadır. Nar ekşisi içerisinde yer alan bir diğer makro besin ise protein olmaktadır ve aynı miktardaki nar ekşisinin içerisinde 0,1 gram protein bulunmaktadır.

Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?

Nar ekşisi temel olarak iki farklı teknikle yapılmaktadır. Bu tekniklerden ilki geleneksel yöntem olarak bilinen ve narın ısıl işleme tabi tutulması ile elde edilen nar ekşisi olmaktadır. Her ne kadar yöntemin adı geleneksel olsa da narın çok fazla ısıya maruz kalması sebebiyle içerisinde yer alan yararlı maddelerin önemli bir kısmını kaybeder. Diğer bir yandan fazla ısı uygulanarak yapılan bu yöntem HMF değerlerinin yükselmesine de neden olmaktadır.

Doğal nar ekşisi yapmak için kullanılan bir diğer yöntem ise soğuk pres yöntemi olmaktadır. Nar ekşisi elde etmek için kullanılan soğuk pres yönteminde narlar ısıya maruz kalmadıkları için içeriğinde bulunan yararlı maddeler korunmuş olur. Ayrıca HMF oluşumu da önlendiği için sağlık için en uygun olan yöntemdir. Eski Tatlar Dükkanı’nda yer alan doğal nar ekşileri de soğuk sıkım tekniği ile ve taze olarak üretildikleri için sağlık ve lezzet açısından en kaliteli nar ekşilerinin başında gelmektedir.

Nar Ekşisi Bozulur mu?

Doğal nar ekşisi yapımı son derece zahmetli olmaktadır. Yaklaşık olarak 10 kilo nardan 1 kilo nar ekşisi elde edildiği düşünülür ise nar ekşisinin ne kadar kıymetli olduğu ortaya çıkar. Bu sebeple de doğal nar ekşisi saklama koşulları son derece önemlidir.

Doğal nar ekşisinin koyu renkli cam şişelerde saklanması gerekmektedir. Direkt olarak güneş ışığı almayan bir ortamda saklanması gereken nar ekşisinin aynı zamanda serin bir ortamda bulunmasına da dikkat edilmesi gerekir. Saklama koşullarına uygun bir şekilde saklanan nar ekşisinin kullanım süresi ise bir yıl olmaktadır.

Nar Ekşisi Nasıl Sulandırılır?

Özellikle kaynatılarak elde edilen nar ekşileri son derece koyu bir kıvama sahip olmaktadır. Ancak nar ekşisinin koyu bir kıvama sahip olması nar ekşisinin kaliteli olduğu anlamına gelmemektedir. Ancak elinizde bulunan nar ekşisi koyu kıvamlı ise kullanım aşamasında bazı zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu durumda nar ekşisini inceltme yolunu seçebilirsiniz.

Bu durumda nar ekşisinin kullanılacak kadar olan kısmının ayrı bir kaseye alınması gerekir. Daha sonrasında 1 ölçü nar ekşisinin 2 ölçü su ile karıştırılması yeterli yoğunluğa ulaşmasını sağlayacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.