Neden Çörek otu Yağı Kullanmalıyız?

14-12-2022 17:06
Neden Çörek otu Yağı Kullanmalıyız?

Doğanın bize hediye ettikleri arasında yer alan çörek otu modern tıbbın varlığından çok daha öncelerinden beri atalarımız tarafından kullanılmıştır ve bugün de bizler organik çörek otu yağı kullanmaya devam ediyoruz. Çörek otu yağı hem modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat hem de modern botaniğin kurucusu olarak bilinen Dioskorides'in kullandığı ve geriye bıraktığı kitaplarında sıklıkla yer alan bitkilerin başında gelmektedir.

Çörek Otu Yağı Nedir?

Çörek otu tohumlarından elde edilen organik çörek otu yağı, içeriğinde bulunan yüksek timokin sebebiyle doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Özellikle hiçbir işleme tabi tutulmadan elde edilen soğuk pres çörek otu yağı başta kozmetik olmak üzere sağlıkla ilgili birçok alanda kullanılmaktadır.

Çörek Otu Yağının Kullanım Alanları Nelerdir?

Tüm dünyada ortak olarak kullanılan şifa kaynakları içerisinde yer alan soğuk pres çörek otu yağı birçok farklı amaçla kullanılmaktadır. Bu amaçların bir kısmı kozmetik ile ilgili olurken bir kısmı ise hastalıklardan korunmak ya da hastalıkların tedavisine yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır. Doğal çörek otu yağı en çok kullanılan alanları içerisinde ise şunlar yer almaktadır.

Kilo Verme

Obezite tedavisinde kullanılabileceğine dair çalışmaları bulunan çörek otu yağının kilo verme aşamasında kullanılması son derece yaygın bir uygulamadır. Ancak çörek otu yağını bu amaç için kullanmadan önce uzman tavsiyesi alınması gerekir.

Tip 2 Diyabet

Doğal çörek otu üzerinde yapılan bazı çalışmalar, çörek otu yağının kan şekerini düşürdüğünü göstermektedir. Bu sebeple de kullanım alanları içerisinde tip 2 diyabet hastalarına uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir Ancak çörek otu yağının diyabet ilaçları ile birlikte kullanılması durumunda kan şekerinin fazla düşmesi ihtimali bulunmasından dolayı hastaların öncelikle doktorları ile görüşmeleri gerekir.

Eklem İltihabı

Organik çörek yağı içerisinde bulunan bazı maddelerin anti-enflamatuvar özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple de kullanım alanları içerisinde eklem iltihabı da yer alır. Yapılan bazı çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağının kullanımı eklem iltihabının sebep olduğu semptomların hafiflemesine ya da giderilmesinde etkili olduğunu göstermektedir.

Dermatolojik Problemler

Organik çörek otu yağı içerisinde yer alan anti-enflamatuar maddeler aynı zamanda ciltte görülen problemler üzerinde de etkili olmaktadır. Başta akne sorunu olmak üzere birçok problemin giderilmesinde etkili olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanan çörek otu yağının yara izleri üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Ayrıca egzama, sedef ve vitiligo gibi hastalıkların tedavisine de yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Hipertansiyon

Soğuk pres çörek otu yağı kullanım alanları içerisinde hipertansiyon da yer almaktadır. Yapılan bazı çalışmalar çörek otu yağının kullanılmasının tansiyonu düşürdüğünü göstermektedir. Bu sebeple de hipertansiyon hastalarının tedavilerine yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Gastrointestinal Problemler

Mide ve bağırsaklarda oluşabilecek hastalık önlenmesinde ya da tedavisine yardımcı olarak kullanılabilecek doğal çörek otu yağı, bu özelliğini içerisinde bulunan antienflamatuar ve antioksidan özelliklerinden almaktadır.

Karaciğer ve Böbrek Fonksiyonları

Böbrek ve karaciğer tarafından bertaraf edilen serbest radikallerin vücutta birikmesi durumunda hücre hasarına neden olmaktadır. Serbest radikallerin sebep olabileceği bu hasarın önüne geçmek, böbreklere ve karaciğere destek olmak için ise doğal çörek otu yağı içerisinde yer alan antioksidan son derece etkili olmaktadır.

Kozmetik

Doğal çörek otu yağı sadece sağlık sektörü için değil aynı zamanda kozmetik sektörü için de son derece değerli bir yağdır. İçerisinde bulunana antioksidan ve enflomasyon giderici maddeler ciltte olduğu gibi saçta da kullanılmasını mümkün kılmaktadır.

Çörek Otu Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Organik çörek otu yağı üzerine birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların önemli bir kısmı ise insan deneyleri olmaktadır. Yapılan bu araştırmalar çörek otu yağının sağlık üzerine olumlu etkilerini gösterse de her vücut farklıdır. Bu sebeple de olası alerji durumları söz konusu olabilir. Bunun yanında çörek otu yağı tek başına tedavi edici bir ilaç gibi kullanılmamalıdır. Bunun yerine tedaviye yardımcı olması ve genel sağlığın korunması için kullanılmalıdır.

Organik çörek otu yağı kullanırken dikkat etmesi gereken bir diğer grup ise kronik hastalığı bulunan ve bu sebeple de sürekli olarak ilaç kullanan kişilerdir. Çünkü çörek otu yağı hem kan şekerini hem de tansiyonu düşürücü etkilere sahip olmaktadır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar ile birlikte alınması ise kan şekerinin ya da tansiyonun istenilenden daha fazla düşmesine neden olabilir.

Kullanacağınız çörek otu yağının kalitesi de istenilen sonucun alınması açısından son derece önemlidir. Bu sebeple de doğal ve özellikle soğuk pres çörek otu yağı tercih edilmelidir.

Soğuk pres çörek otu yağı birçok kullanım alanına sahip olsa da kullanılan doz son derece önemlidir. Eğer gereğinden fazla çörek otu yağı kullanılırsa faydadan ziyade zarara sebep olabilir. Bu sebeple de doktorunuz ya da eczacınız tarafından önerilen dozların üstüne çıkılmaması gerekir.

Çörek otu yağı satın alırken de çok dikkatli davranılması gerekmektedir. Doğal çörek otu yağı tercih edilmelidir. Ayrıca üretim ortamının da faydaları üzerinde büyük etkisi bulunmaktadır.

Her bitkisel üründe olduğu gibi doğal çörek otu yağı da alerjik reaksiyona neden olabilmektedir. Eğer böyle bir durum yaşarsanız hemen çörek otu yağı kullanımını sonlandırmalısınız.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.