Tarihi Şifa Deposu Tahin

14-12-2022 16:59
Tarihi Şifa Deposu Tahin

Tahinin bundan 4 bin yıl öncesine kadar uzanan eski bir hikayesi bulunmaktadır. İlk olarak Fırat ve Dicle nehirlerinin etrafında keşfedilmiş eski metinlerde ismine rastlanılan tahinin krallara layık olarak tanımlanması, yüzyıllardır tahinin kıymetinin bilindiğini göstermektedir.

Tahin Nedir?

Kavrulmuş susam tohumlarından elde edilen doğal tahin, sadece ülkemizde değil aynı zamanda Irak, Kuzey Afrika, Yunanistan, Orta Doğu ve İsrail mutfaklarında da kendisine yer bulmaktadır.  Fıstık ezmesine benzeyen bir görüntüye sahip olan doğal tahin, pürüzsüz ve akışkan bir kıvama sahip olmaktadır.

Tahin Nasıl Yapılır?

Günümüzde her markette tahine rastlamak mümkün olsa da tahinin en kıymetli hali şüphesiz ki en doğal ve katkısız olanıdır. Bu sebeple de tahin yapımında susamın dışında başka hiçbir şeyin kullanılmaması gerekir.

Doğal tahin yapımı öncelikle susamların kabuklarından ayrılması ile başlar. Bazı yöntemlerde susamın kabuklarına da yer verilmekle birlikte pürüzsüz kıvam için genellikle ilk olarak susamın kabuklardan ayırma işlemi uygulanmaktadır.

Tahin yapımının ikinci aşamasını ise susamların kavrulması oluşturmaktadır. Susamların kavrulma aşaması tahinin lezzetini ilk elden etkileyen unsurların başında gelmektedir.

Kıvamında kavrulmuş susamlar daha sonrasında özel yöntem ile sıkılmaktadır. Bu sıkma işlemi ile susamın içerisinde bulunan krem renkli yağı alınmakta ve tahin elde edilmektedir. Tüm aşamalardan geçen doğal tahinin en taze ve sağlıklı halini tüketmek isterseniz Eski Tatlar Dükkanı sizin için taze olarak çektiği sıcak tahini tercih edebilirsiniz.

Tahinin Besin Değerleri Nelerdir?

Tahinin bin yıllardır bu kadar özel olmasını sağlayan elbette ki içeriğinde yer alan vitamin ve mineral değerleri olmaktadır. Çünkü sadece 15 gram tahin içerisinde vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin %10’nu karşılanmaktadır.

Bir yemek kaşığı tahinin kalori değeri 90 kcal olurken içeriğinde 3 gram protein bulunmaktadır. Ayrıca aynı miktar tahinin içerisinde 8 gr yağ ve 1 gr lif de yer almaktadır.

Vitamin ve mineral açısından da son derece zengin olan doğal tahin içerisinde günlük ihtiyacın %13’ünü karşılayacak kadar tiamin, %11’ini karşılayacak kadar B6, %11’ini karşılayacak kadar fosfor  ve %11’ini karşılayacak kadar manganez bulunmaktadır. Bunların yanında 15 gram tahin günlük ihtiyacın %4’ünü karşılayacak kadar magnezyum ve %7’sini karşılayacak kadar da demir içermektedir. 

Tahinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Tahinin faydalarının yanı sıra mutfağımızda birçok farklı kullanım alanı ile var olması sebebiyle toplumumuz tarafından en sevilen besinlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Mezelerden tatlılara, yemeklerden kahvaltılıklara kadar birçok farklı alanda kullanılan doğal tahin en çok tercih edilen kullanım alanları ise şunlardır.

     Tahinin en sık kullanım alanlarının başında salata sosu olarak kullanılması gelmektedir. Genellikle zerdeçal, sirke ve zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılan doğal tahin, damak tadına göre farklı sos tariflerinde de kendisine yer bulmaktadır.

     Tahini pratik bir şekilde tüketmek için ise sadece kızarmış ekmeğinize sürebilirsiniz.

     Doğal tahin ile avokado püresini karıştırmak ise hem lezzet hem de sağlık bombası etkisi yaratacak tarifleri sizlere sunacaktır.

     Mutfağımızın en sevilen mezelerinden birisi olan humusu da doğal tahin, nohut ve sarımsak ile kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

     Kahvaltı seven bir kişi ise kahvaltılarınıza bal ya da pekmezle karıştırarak ekleyebilirsiniz.

     Et yemeklerinizin yanında çeşni olarak kullanabilirsiniz.

     Sabah kahvaltılarını yulaf ya da kahvaltılık gevrekten yana kullanıyorsanız tahin ekleyerek bu kahvaltılarınızı da zenginleştirebilirsiniz.

     Çeşitli hamur işlerinde ya da tatlılarda doğal tahin kolaylıkla yer verebilirsiniz.

     Sadece yumurta, kabartma tozu ve Tahin ile evinizde "Tahinli Ekmek" yapabilirsiniz.

 

Tahinin Faydaları

Doğal tahinin bu kadar çok tercih edilmesinin arkasında sadece birçok tarife lezzet katması değil, aynı zamanda tam bir sağlık deposu olması da bulunmaktadır.

Kalp Sağlığını Destekler

Doğal tahin tam bir kalp ve damar dostu olarak bilinmektedir. Çünkü tahin içerisinde bulunan bileşikler yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Yüksek kolesterol değerleri ise kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasında ki en büyük etkendir.

Beyni Güçlendirir

Tahin hem Omega-3 hem de Omega-6 açısından son derece zengindir. Bunun yanında demir, magnezyum, B1 vitamini, fosfor, manganez ve bakır bakımından da zengin olan doğal tahin, beynin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri bünyesinde bulundurmaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalar tahinin Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olduğunu da göstermektedir.

Kanseri Önler

Diğer tüm kabuklu yemişlere göre daha fazla fitostrealler içeren susamdan elde edilen doğal tahi, bu özelliği sebebiyle kanser önleyici olarak da bilinmektedir. Ayrıca doğal tahin içerisinde yer alan bu etkin madde bağırsaklarda emilen zararlı yağların azalmasını da sağlamaktadır.

Kronik Hastalıklarda Azalma

Bunların yanında doğal tahin içerisinde %50 tekli doymamış yağ asitleri bulunmaktadır. Bu yağ asitleri anti-enflamatuar özelliklere sahip olmaktadır ve bu sebeple de kronik hastalıkların riskini de azaltmaktadır.

Kemikleri Güçlendirir

Tahinin içerisinde yer alan yüksek miktardaki manganez ve fosfor kemik sağlığı üzerinde son derece etkilidir. Bunların yanında enerji üretimi için son derece önemli olan B1 ve B6 vitaminleri açısından son derece zengindir.

Kadınlara Faydaları

Doğal tahin içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Bunların yanında tahinin kadın sağlığı açısından da birçok faydası bulunmaktadır.

Doğal tahin tüketiminin kadınlar için faydalarının içerisinde ilk sırada osteoporoza iyi gelmesi bulunmaktadır. Çünkü tahin içerisinde kalsiyum, çinko ve bakır bulunmaktadır. Bu mineraller kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.